Olen ollut Shanghaissa nyt 18 päivää. Asioita on tapahtunut niin paljon, että tuntuu kuin olisin ollut poissa Suomesta jo pidemmänkin aikaa. Kirjoitan nyt lyhyesti kuulumisistani, sillä parin viikon kokemukseen perustuen en vielä osaa kirjoittaa syvällisempiä pohdintoja kiinalaisesta kulttuurista.

 

Asunnolla olen viihtynyt mainiosti. Asun siis kimppakämpässä neljän muun harjoittelijan kanssa. Onnekseni kyseessä ei olekaan kaamea asuntola, jossa ei sanaa ”yksityisyys” ei tunneta, huone jaetaan vähintään yhden huonekaverin kanssa ja vessaan pääsyä varten tarvitsee jonotusnumeron. Asuntolan sijaan kämppämme sijaitsee tornitalossa, kiinalaista keskiluokkaa hiukan korkeammalla alueella. Naapureina meillä on ihan tavallisia kiinalaisia perheitä. Minulla on tässä asunnossa oma huone, mutta vessan & suihkun jaan kahden kämppistytön, espanjalaisen Ineksen ja romanialaisen Ancan, kanssa. Kaksi muuta asukkia ovat romanialainen Octavian ja saksalainen Augustin. Mikäli joku innostuu tulemaan Shanghaihin luokseni vierailulle, voin majoittaa hänet kämpällemme!

 

Arkirutiinit alkavat olla hanskassa. Osaan liikkua sujuvasti metrolla, kokeillut bussia ja taksia, tiedän marketit, josta löydän kaiken tarpeellisen ruokapöytääni, olen tilannut ruokaa ravintoloista ja tingannut katumyyjien kanssa. Kiinan kieltä olen opetellut hiukan, sillä pidemmällä aikavälillä se on miltei välttämättömyys täällä. Jos poikkeaa turistialueelta syrjemmälle, ihmisen eivät välttämättä ymmärrä edes sanaa YES tai NO. Yleisesti ottaen Shanghai on kuitenkin todella länsimaalainen kaupunki, ja englannin kielen taitajia löytyy runsain määrin. Eräänä päivänä juttelin kiinalaisen kanssa, joka oli asunut kymmenen vuotta Ruotsissa, ja hän osasi puhua sujuvasti kiinaa, ruotsia, englantia ja vieläpä italiaa! Kaveri sai minut motivoitumaan ruotsin kielen taitoni parantamiseen… Ehkäpä alan siis väkipakolla puhumaan ruotsia aina tilaisuuden tullen ja osallistun ruotsin kielen kurssille Suomeen palatessani. Tyhmäähän se on opetella monta vuotta kieltä ja sitten unohtaa se laiskuuden vuoksi kokonaan.

 

 

Minä ja kookos sunnuntai-retkellä Qibaossa

 

Suurimmilta osin aikani täällä on kulunut töissä. Asiaa työstä riittää siis paljon, joten taidan kirjoittaa siitä erillisen kirjoituksen. Illat jäävät lyhyeksi, koska työpäiväni kestävät kymmenestä kuuteen ja matkoihin kuluu mennen tullen yhteensä kaksi tuntia. Iltaisin olemme yleensä syöneet harjoittelijaporukalla illallista lähiravintolassa tai tutustuneet kaupungin nähtävyyksiin. Tunnetuimmat nähtävyydet (People’s Square, the Bund, Pudong, Yuyuan Garden, French concession) olen nyt nähnyt, joten jonkinlainen hahmotus minulla alkaa tästä pikkupitäjästä jo olla.

 

Kiitos kaikille kommenteista! Minusta on mukavaa, että olette kommetoineet juttujani.. :)