Ensimmäinen kuukauteni Shanghaissa on jo takana. Kirjoitan seuraavaksi työstäni, sillä suurin osa ajastani täällä on kulunut töiden merkeissä.

 

Työskentelen siis harjoittelijana hollantilaisessa yrityksessä nimeltä NITA Group, jonka osaamiseen kuuluvat arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu ja ympäristönsuunnittelu. Kyseessä on kansainvälinen yritys, mutta käytännössä kaikki työntekijät ovat kiinalaisia, sillä kyseessä on Shanghain sivutoimistossa. Ainoat ulkomaalaiset toimistossa ovat kaksi italialaista harjoittelijapoikaa ja minä.

 

Kuten olette ehkä jo kuulleetkin, Shanghaissa on ensi vuonna maailmannäyttely (Shanghai EXPO 2010). Kaupunki valmistuu näyttelyihin tohinalla ja syytä onkin, sillä näyttelyiden avajaiset ovat ensi vuoden toukokuussa ja olen kuullut, että näyttelyihin odotetaan 60 miljoonaa kävijää puolen vuoden aikana. Kiinalaisilla on vielä kovasti puuhasteltavaa kaupungin ulkokuoren kiillottamisessa. Myös toimistomme on tehnyt töitä maailmannäyttelyiden eteen, sillä yritys voitti EXPO alueen keskuspuiston suunnittelukilpailun ja on työskennellyt kyseisen työn parissa jo parisen vuotta. Olemme koettaneet italialaisten poikien kanssa vihjailla pomollemme, voisiko hän voisi järjestää ekskursion messualueen rakennustyömaalle. Olisihan se mielenkiintoista tutustua alueeseen livenä jo nyt kun se on rakenteilla. Rakennustyömaa tuntuu olevan tarkoin varjeltu salaisuus, vain kutsuvieraat rakentajien lisäksi ovat tervetulleita alueelle.

 

Suomen paviljonki "Kirnu" Shanghai EXPOssa 2010.

 

Olen ollut hyvin onnekas työpaikan suhteen, sillä se on osoittautunut erittäin hyväksi verrattuna monen muun IAESTEn harjoittelijan työpaikkaan. Esimerkiksi eräs arkkitehtiopiskelija on joutunut suunnittelun sijasta opettamaan työpaikallaan englantia kiinalaisille työntekijöille eikä ole saanut tehdä ollenkaan alansa harjoittelua työrupeamansa aikana!

 

Ilmapiiri on työpaikallani kannustava, positiivinen ja nuorekas. Usein minusta tuntuu, että olen työn sijaan koulussa, sillä kollegoideni keski-ikä on arvioni mukaan reippaasti alle kolmenkymmenen.. Ainoastaan korkeammassa asemassa olevat henkilöt vaikuttavat hiukan vanhemmilta. Toisaalta olen erittäin huono arvioimaan kiinalaisten ikää, he näyttävät niin lapsenkasvoisilta.

 

Toimistona meillä on kolmikerroksinen rakennus, joka on vastaremontoitu ja uutuuttaan kiiltävä. Toimisto siirrettiinkin nykyiseen rakennukseen vasta noin vuosi sitten syksyllä. Rakennuksen ympärillä on puutarha, jossa voi tauolla käydä levähtämässä tai pelaamassa koripalloa. Yksityiset puutarhat ovat henkireikä tässä valtavassa kaupungissa, mutta valitettavasti ne ovat usein vain rikkaiden etuoikeus.. Rahattomat ja rammat pysyköön kaduilla.

 

Kiinalaisessa kulttuurissa työ on hyvin keskeisessä roolissa elämässä, ja kiinalaisen työyhteisön halutaan muistuttavan perhettä. Perhemäisestä ilmapiiristä kielii muun muassa se, että jokainen työntekijä saa työpaikallamme syntymäpäivänään täytekakun, jonka saa käydä itse valitsemassa läheisestä leipomosta. Työpäivän päätteeksi lauletaan sitten onnittelulaulu ja syödään kakkua porukalla. Näitä kakkuja tuntuu olevan harva se päivä, eikä ihme, onhan toimistollamme yli 50 työntekijää. Juhlia on täällä olemiseni aikana ollut muutenkin paljon. Toissapäivänä söimme läheisessä ravintolassa työnantajan piikkiin hienon illallisen Kiinan kansallispäivän ja loman alkamisen kunniaksi. Illallisen jälkeen oli vuorossa yhteinen leffailta läheisessä elokuvateatterissa. Työntekijöiden viihtyvyys tuntuu siis olevan tärkeää työnantajalle, mutta epäilen vahvasti, että tämä on hyvin työpaikkakohtaista…