Viime sunnuntaina törmäsin mielenkiintoiseen tapahtumaan Shanghain keskusaukion, People Squaren, lähistöllä olevassa puistossa. Olin sunnuntaikävelyllä kamerani kanssa, sillä päivä oli pitkästä aikaa lämmin ja aurinkoinen. Ihmetyksekseni puistoon oli keräytynyt suuri joukko keski-/eläkeikäsiä kiinalaisia. Siinä tapahtumaa hetken ihmeteltyäni tajusin, että kyseessä oli aviomies/-vaimomarkkinat!

Tunsin hiukan omatunnon pistelyä heille salaa hymyillessäni ja kuvia näpsiessäni. Tilanne oli koominen ja hämmentävä yhtä aikaa. Kyseessä oli kuitenkin yleinen puisto ja kuvat tulivat lähinnä omaan käyttööni... Tapahtuma ei sinällään ollut mitenkään kummallinen, sitähän voisi verrata vaikkapa Internetin deittipalveluihin, mutta harvemmin kyseiset palvelut tapahtuvat vanhempien toimesta!

Historiallisesti järjestetyt avioliitot etenkin Kiinan maaseuduilla ovat olleet tavallinen käytäntö, mutta oli järkytys huomata, että asiat eivät ole paljon paremmin Kiinassa vieläkään. Onko tämä siis tulos yhteiskunnassa, jossa flirttailua ja deittailua EI yleisesti harrasteta?

Kiinassa pojat voivat odottaa aikuistuessaan parempia tuloja kuin tytöt, ja heidän odotetaan pitävän huolta myös vanhemmistaan. Perheet ovat halunneet ainoan lapsensa olevan poika, sillä pojan on katsottu olevan kykeneväinen huolehtimaan perheestä vanhempien päästyä eläkeikää. Tämä on puolestaan johtanut siihen, että perheet abortoivat tyttösikiöitä halutessaan saada pojan. 

Suomalaiselta internet-sivulta lukemassani uutisessa kerrottiin, että Kiinan synkimmillä alueilla syntyvien lasten suhdeluku on keikahtanut 130 poikaan sataa tyttöä kohti. Kiinalainen tutkimuslaitos on laskenut, että yli 24 miljoonaa naimaikäistä miestä saattaa olla ilman puolisoa vuonna 2020. Tällainen sukupuolten epätasapaino on siis aiheuttanut omia ongelmiaan ahdingossa eläville miehille, mikä on puolestaan lisännyt naisten prostituutiota ym. Jotta sukupuolten tasa-arvoinen syntyvyys saataisiin taas kasvuun, on Kiinassa päädytty siihen, että lasta odottava pariskunta ei saa enää tietää tulevan lapsensa sukupuolta ennen lapsen syntymää!

 

Vaikka kiinalaisvanhukset koittavat edelleen toimittaa Amorin roolia omaksi (ja lastensa?) parhaaksi, on kiinalainen yhteiskunta muuttunut viime vuosikymmenten saatossa kuitenkin runsaasti. Naisten asema yhteiskunnassa on parantunut, ja monissa kaupungeissa kiinalaisnaiset elävät yhtä tasa-arvoista elämää kuin länsimaalaiset kanssasisarensakin. Olen kuullut, että yhä useammat kiinalaiset naiset eivät halua mennä ollenkaan naimisiin tai ovat kolmekymppisinäkin vielä niin sanotusti vapailla markkinoilla. Tämä on tosin karkea yleistys, sillä maaseudulla ja kaupungissa asuvat naiset elävät usein täysin erilaista elämää.

 

 

 

Tällaista peliä siis kiinassa, en voi muuta kuin ihmetellä.